
Commercial Plan Reviews
Frequently Asked Questions

Q: Can the plans be submitted in phases?
A: Yes, per the International Building Code (IBC),

each portion (i.e. grading, foundation, piling, etc.)
is charged a separate building and plan review fee.
This increases overall cost for the building permit. 

Important! Many projects require Council approval
prior to construction. In most cases, special
conditions are attached that must be satisfied prior to
the issuance of permits.   

Q: Does the plan review get paid up front? 
A: If project value is 10 million or greater, yes.   

Q: Can the architectural plan review be expedited?    
A: Maybe. An expedited review would be done on

overtime. The building official would determine if it
is possible. (Contact departments for their policy.)   

Q: Will plans be issued with redlines?      
A: Yes, unless the Plans Examiner determines that

for clarification the plans must be redrawn, redline
plans will be issued. This applies to Building and
Inspection only.   

Q: How are plans to be submitted?  
A: All plans, specifications, documents, etc. must be

presented to Building and Inspection. They will be
broken out and routed to applicable departments.  

Q: Are signed plans and specifications required?    
A: Yes, each page of all plans must be wet signed,

embossed or stamp signatured. Specifications
must have a page that designates all the trades
involved and a line for each to sign. Plans stamped
“not for construction” or unsigned will be rejected.  

Q: Are other fees required prior to the permit’s
issuance?     
A: Yes, other fees could include sewer availability

charge (SAC), utility connection, park dedication,
erosion and landscape bonds, etc. To determine if
your project requires a SAC, please contact the
Metropolitan Council at 651-602-1421 or visit
www.metrocouncil.org, keywords: SAC Program.    

Q: Can addendums or shop drawings be signed by
anyone other than the architect/engineer of record?     
A: Yes, two copies (unless faxed) need be signed,

dated and bear their Minnesota license number.
Q: Do you accept equivalencies?    

A: Yes, any proposal must be submitted to the
building official per the Minnesota State Building
Code, Section 1300.0110, Subpart 13.   

Q: Can you forward a permit application?     
A: No, the application and plans must arrive together. 

Q: If applicable, is Environmental Health Division plan
approval required prior to issuing a building
permit?    
A: Usually. However, check with your plans e xaminer.   

Q: Can the building plans be issued prior to the
sprinkler plans?  
A: Yes. 

Q: Are there any special restrictions on exterior
building materials?    
A: Maybe. This is driven by City ordinance. Some

areas in the city require brick or better, non-
combustible construction, limitations on EFIS, etc.
Check with Planning at 952-563-8920.   

Q: Are permits required for signage?
A: Yes, Planning reviews all signage; Building and

Inspection issues permit(s).   
Q: Can roof drains be directed to a parking lot or

must they go to storm sewer? 
A: They may go to parking but may not pass over a

public walkway.      
Q: How are building fees calculated? 

A: For new buildings, fees are calculated by using
the Building Permit/Plan Check Fee Schedule
handout. Other projects are calculated from the
valuation given on the permit application.

Q: Is the ADA used for accessibility requirements? 
A: No, the design document is the Minnesota State

Building Code, Chapter 1341 incorporating ANSI
A117.1-2009 and the 2012 IBC.

Q: What partial permits are allowed?
A: Grading, piling, foundation and structural.

Q: Are site inspections or certifications by the
design professional required?
A: Yes, if they are the designated special inspector.

Q: Does the City have specific design criteria?
A: Wind load per State Code (90mph); structure per

IBC; roof load and foundation per IBC and State. 
Q: Are there other special requirements that may

impact our building?
A: Requirements may include Planning and/or

Council conditions, Engineering requirements,
Watershed District approval and exterior lighting
per the City ordinance. 
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This document is for informational purpose only and is not intended to address every situation for the plan review process.

http://www.ci.bloomington.mn.us/handouts/53/53efeesch.pdf
http://www.ci.bloomington.mn.us/handouts/53/53efeesch.pdf
http://www.metrocouncil.org/environment/RatesBilling/SAC_Program.htm

